Skip to content
Blahodarne Ucinky Pestreca

Nedávno sme pre vás pripravili článok o tom, ako si po sviatkoch detoxikovať svoj organizmus. Už v ňom sme načrtli silu pestreca, no dokáže toho omnoho viac. Aké má pestrec účinky a s čím všetkým nám vie pomôcť?

Blahodárne účinky Pestreca mariánskeho

Asi najzaujímavejšou zložkou pestreca sú bioflavonoidy. Päť druhov týchto bioflavonoidov tvorí látku silymarín. Ich najvyššiu koncentráciu obsahuje šupka pestreca, pričom ide o silný antioxidant, silnejší než vitamín C a E. Chráni naše bunky pred poškodením a zároveň znižuje aktivitu rakovinotvorných látok. Svoj význam má najmä pri ochrane pečene pred toxínmi a jedmi.

Pozrime sa ale bližšie na pozitívne účinky pestreca, ktoré ponúka.

Regenerácia pečene

V spojitosti s pestrecom sa najviac spomína jeho účinok ohľadom regenerácie pečene. Je to najmä kvôli účinkom spomínaného silymarínu. Celkovo sa však pestrec používa najmä pri problémoch s pečeňou a pri jej následnej regenerácii.

Práve látky, ktoré pestrec obsahuje, patria medzi najúčinnejšie, čo sa týka ochrany pečene. Pestrec vďaka nim dokáže pečeň čistiť a takisto urýchľuje jej regeneráciu. Aj preto sa odporúča pri detoxikačných kúrach.

Jeho pozitívne účinky na metabolickú a detoxikačnú funkciu pečene sa využívajú pri rôznych ochoreniach pečene, ako napríklad pri hepatitíde, mononukleóze či pri cirhóze a steatóze pečene.

Podpora imunitného systému

Ďalším významným účinkom pestreca je podpora nášho imunitného systému. Vďaka obsahu silymarínu, účinného antioxidantu, zvyšuje aktivitu enzýmov v erytrocytoch a lymfocytoch, čím je schopný podporovať našu imunitu.

Regenerácia pri otrave alkoholom a hubami

Okrem imunomodulačného účinku má pestrec aj protizápalové a antifibrotické účinky. Pôsobí nielen ako antioxidant. Takisto zachytáva voľné radikály a zvyšuje koncentrácie glutatiónu (veľmi silného antioxidantu). Vďaka tomu sa využíva aj pri otrave hubami a alkoholom.

Optimalizácia krvného tlaku

Nepriamo môže mať pestrec mariánsky vplyv aj na náš krvný tlak. Je to kvôli tomu, že vysoký krvný cukor prispieva k vysokému krvnému tlaku. A práve pestrec znižuje hladinu cukru v krvi, čím teda nepriamo znižuje aj vysoký krvný tlak.

Podpora pri chemoterapii

Veľmi zaujímavým účinkom pestreca je aj jeho zachytávanie voľných radikálov. Touto schopnosťou je prínosom pri znižovaní vzniku nádorových ochorení. Bunky totiž chráni a zároveň stimuluje ich enzýmy. Sú tak chránené pred poškodením či vystavením sa toxickým látkam.

Ako uvádza nejedna štúdia, silymarín, ktorý pestrec obsahuje, uplatňuje svoje protirakovinové účinky prostredníctvom niekoľkých mechanizmov na molekulárnej báze. Je tak veľmi užitočným ako pri prevencii, tak aj v terapii rôznych foriem rakoviny. Navyše sa ukázalo, že liečba silymarínom v kombinácii s chemoterapeutikami znižuje toxicitu spojenú so samotnou chemoterapiou.

Ochrana ciev – zlepšenie erekcie a liečba hemoroidov

Vedeli ste, že pestrec má priaznivý vplyv aj na stav našich ciev? Vďaka jeho obsahu blahodárnych látok má vplyv na lepšie prekrvenie periférnych ciev. To má za následok aj lepšie prekrvenie pohlavného údu, a teda zlepšenie erekcie.

Okrem toho sa pestrec následkom jeho účinkov na cievy používa aj pri liečbe hemoroidov.

Ďalšie pozitívne účinky

Pestrec mariánsky toho ponúka naozaj veľa. A to sme ešte neskončili. Medzi ďalšie pozitívne účinky patrí:

  • boj proti migréne
  • liečba závrat
  • pomoc pri depresiách
  • podpora pri astme a alergiach
  • znižovanie hladiny cukru a cholesterolu v krvi
  • podpora tvorby žlče

V čom pomohol Pestrec vám?

Ktorý jeho účinok ste na sebe spozorovali ako prvý? Prípadne pre ktoré jeho vlastnosti ste sa rozhodli pre jeho kúpu? Veríme, že nech už beriete pestrec mariánsky z akéhokoľvek dôvodu, plní vaše očakávania a pomáha vám v boji s vašimi problémami.

Back To Top