Skip to content
Detoxikacia Organizmu

Sviatky máme už úspešne za sebou a čoskoro prídu ďalšie. Mnoho z nás cez sviatky neodolá tomu množstvu dobrého jedla, ktoré sa nám núka. Takisto s alkoholom sa najmä v tomto období nešetrí. Ako teda po sviatkoch opäť naštartovať svoj organizmus?

Ak aj vy patríte k tým, ktorí si radi zamaškrtia, máme pre vás dobrú správu. Vyhnite sa únave a zhoršenému zdravotnému stavu z prejedania či užitia väčšieho množstva alkoholu. Doprajte svojmu telu detoxikáciu.

Detoxikácia s pestrecom

Pestrec mariánsky je úžasná liečivá rastlinka, ktorú môžete poznať aj pod názvom strieborný bodliak či ostropestrec. Využíva sa najmä pri problémoch s pečeňou a žlčníkom, pričom má na naše telo mnoho pozitívnych účinkov.

Pozitívne účinky

Hovorí vám niečo slovo silymarín? Ide o zložku pestreca, ktorá je silným antioxidantom. Chráni naše bunky pred poškodením a takisto znižuje aktivitu rakovinotvorných látok. Silymarín spolu s ďalšími látkami, ktoré pestrec obsahuje, patria medzi veľmi účinné látky na ochranu pečene.

Pozitívne vlastnosti silymarínu:

  • má regeneračný účinok na pečeňové bunky
  • ovplyvňuje detoxikačnú funkciu pečene
  • podporuje bunkový metabolizmus pečene
  • pôsobí antihepatotoxicky
  • bráni bunkovému poškodeniu

Liečivé účinky pestreca mariánskeho:

  • má silný antioxidačný účinok
  • regeneruje bunky pečene
  • ovplyvňuje činnosť pečene, srdca a tráviaceho systému
  • zachytáva voľné radikály

Vďaka svojim účinkom a vlastnostiam silymarínu na pečeň sa pestrec často využíva v detoxikačných kúrach. Takisto sa používa pri rôznych chronických ochoreniach pečene, ako sú cirhóza či fibróza pečene, a aj pri intoxikácii drogami a alkoholom.

Užívanie pestreca mariánskeho pri detoxikácii

Pestrec mariánsky môžete užívať viacerými spôsobmi. V našom článku si viete pozrieť prehľad všetkých jeho foriem. Ak však chcete vedieť, ktorá forma pestreca je najlepšia, nebudeme vás naťahovať.

Najlepšie, ako môžete pestrec užívať, je konzumovať jeho drvené plody. Jeho semená totiž obsahujú najviac účinnej látky sylimarín, ktorú sme už vyššie spomínali. Práve vďaka drveniu vám táto forma zabezpečuje lepšie vstrebávanie účinných látok, a teda rýchlejšie a silnejšie účinky.

Konzumácia pestreca

Pri detoxikácii organizmu teda zvoľte drvený pestrec. Konzumuje sa priamo a nalačno. Ideálne je užívať ho ráno a večer pred spaním.

Ako často užívať Pestrec?

Čo sa týka dávkovania, odporúčame užiť dve polievkovú lyžice pestreca 2-krát denne a toto množstvo následne zapiť vodou. Vhodné je užívať ho medzi jedlami, nakoľko pri užívaní priamo s jedlom by sa jeho účinné látky nemuseli dostatočne vstrebať.

Aké obdobie

Ak začnete s pestrecovou kúrou, odporúča sa dodržať obdobie detoxikácie v rozsahu 12 týždňov. Prvé pozitíva spozorujete už v prvých dvoch týždňoch, no pre dokonalú očistu vydržte spomínaných 12 týždňov.

Detoxikáciou k chudnutiu

Vďaka pestrecovej kúre si viete poradiť nielen s problémami s pečeňou. Takisto si jeho užívaním posilníte imunitu a v neposlednom rade je aj zaručeným receptom na chudnutie. O jeho účinkoch na chudnutie sme písali aj v samostatnom článku Pestrec mariánsky a chudnutie.

Detoxikujte s pestrecom

Stále si nie ste istí, či je pestrec tou správnou voľbou pre detoxikáciu vášho organizmu? Zhrňme si teda prínosy pestrecovej detoxikačnej kúry:

  • očista pečene, prečistenie tráviacej a vylučovacej sústavy
  • lepšia vstrebateľnosť živín
  • strata príčin rôznych ochorení
  • zvýšenie prirodzenej obranyschopnosti
  • odbúranie nahromadeného tuku
  • zvýšenie množstva energie

Prírodný detoxikačný prostriedok

Nielen vďaka svojim účinkom je pestrec výborným detoxikačným prostriedkom. Jeho výhodou je aj to, že je čisto prírodný.

TIP na záver

Chceli by ste svoju detoxikáciu podporiť ďalším prírodným prostriedkom? Odporúčame vám kombináciu pestreca mariánskeho s čiernym kmínom. Okrem samotnej detoxikácie čistí aj steny čriev od nánosov zvyškov potravy a takisto je silným antioxidantom.

Back To Top