Skip to content
Pestrec čaj

Každý, kto si už niekedy kupoval Pestrec mariánsky, prípadne sa s ním stretol, vie, že ho môžete nájsť vo viacerých formách. Aká forma je ale pre nás tá najlepšia a prečo?

Pestrec mariánsky a jeho formy

O Pestreci a jeho výhodách nielen pre našu pečeň sme už písali v článku Prečo užívať Pestrec mariánsky. Ak si teda chcete dopriať túto liečivú bylinku, máte na to hneď niekoľko možností. Aké to sú? Poďme sa na ne pozrieť.

Čaj z Pestreca

Veľmi často využívanou formou Pestreca je práve čaj. Pripravuje sa zaliatím jednej čajovej lyžičky drvených plodov vriacou vodou, presnejšie 250 ml. Čaj necháme lúhovať po dobu 10 až 15 minút, pričom ho následne scedíme.

TIP: Takto pripravený čaj má mnoho výborných účinkov na naše zdravie, no vďaka vysokej teplote sa zničí takmer všetok vzácny silymarín. Čo to pre vás znamená? Ak si chcete kúpiť Pestrec najmä kvôli jeho účinkom na regeneráciu pečeňových buniek, čaj nebude tou najlepšou voľbou.

Účinky čaju z Pestreca

Aj keď vám čaj z Pestreca nepomôže pri regenerácii pečeňových buniek, stále je vhodným pomocníkom pri iných ťažkostiach. Spomenúť si môžeme napríklad jeho liečivé účinky pri hemoroidoch, gynekologických ťažkostiach či rôznych kožných problémoch, ako sú napríklad vredy. V takých prípadoch je vhodné spraviť si z Pestreca priamo kúpeľ.

Olej z Pestreca

Olej z Pestreca sa získava lisovaním za studena. Obsahuje esenciálne nenasýtené mastné kyseliny, napríklad kyselinu linolovú a okrem toho ďalšie výborné látky či vitamíny. Dávkovanie závisí od konkrétneho produktu, no bežne sa odporúča jedna čajová lyžička dvakrát denne.

TIP: Spomínaná účinná látka, silymarín, sa nachádza v šupke plodu Pestreca. Tá je však natoľko tvrdá, že ani lisovaním sa nenaruší do takej miery, aby sa z nej extrahovalo dostatočné množstvo silymarínu. Pri regenerácii pečene tak ani olej nie je úplne najlepšia voľba. Určite si však nájde svoje využitie, a to napríklad pri príprave šalátov či iných výživných jedál.

Tinktúra z Pestreca

Na trhu môžete nájsť aj rôzne tinktúry z Pestreca, prípadne zo zmesi viacerých byliniek. Pôsobením alkoholu sa však znehodnocujú niektoré hodnotné zložky Pestreca, ako napríklad spomínaný silymarín. Aj preto sa jeho užívanie vo forme rôznych tinktúr a roztokov s obsahom alkoholu príliš neodporúča.

Tabletky z Pestreca

Okrem čajov, olejov a tinktúr sa môžete stretnúť aj s tabletkami z Pestreca mariánskeho. Existuje pritom viacero druhov takýchto tabletiek. Ich nevýhodou oproti drvenému pestrecu sú však pridané konzervanty a iné ďalšie éčka, o ktoré pri čistení pečene naozaj nestojíme.

Ktorá forma je najúčinnejšia?

Ako sme už spomenuli, najvýznamnejšou látkou, ktorú Pestrec obsahuje, je silymarín. Táto látka sa znehodnocuje pri kontakte s alkoholom a takisto pri vysokých teplotách nad 40°C. Ak ho teda chcete užívať najmä kvôli jeho účinkom na pečeň, najviac z neho získate, ak ho budete užívať priamo, a to v drvenej forme.

V drvenej forme totiž obsahuje najvyššie množstvo silymarínu. Okrem toho vám jeho užívanie jemne prečistí aj steny čriev, teda pôsobí očistne aj na vašu tráviacu sústavu. V tejto podobe je vhodné dať si jednu čajovú lyžičku priamo do úst a následne zapiť dostatočným množstvom vody.

Viac o pestrecovej kúre nájdete v našom článku Pestrecová kúra.

A ktorú formu uprednostňujete vy?

Povedali sme vám o výhodách a nevýhodách jednotlivých foriem Pestreca a jeho spracovaní. Je však na vás, pre ktorú formu sa rozhodnete. My už vieme, že najúčinnejšia je jeho drvená forma, ktorú stačí vložiť do úst a následne zapiť vodou. Pestrec má však široké využitie a mnohým určite pomohli aj jeho ďalšie formy. Ktorá forma pomohla vám a v čom?

Back To Top