Skip to content
Ochorenia Pečene

Pečeň patrí medzi orgány, ktoré sú pre nás životne dôležité. Radíme ju do tráviaceho systému, nakoľko hrá v metabolizme významnú úlohu. Najviac sa o nej hovorí v spojitosti s detoxikáciou organizmu, no okrem toho ukladá dôležité vitamíny a minerály a takisto je zásobárňou glykogénu.

Aké sú najčastejšie ochorenia pečene a ako si v ich prípade pomôcť prírodnou cestou? Povieme si, prečo je dôležité chrániť ju a ako dbať na prevenciu.

Pečeň a jej funkcie

Okrem spomínaných funkcií má pečeň aj ďalšie významné úlohy. Metabolizuje vstrebané cukry, tuky a bielkoviny, ktoré následne pripravuje na ich využitie v organizme. Skladuje v sebe energiu a rôzne vitamíny a minerály, ktoré v prípade potreby uvoľňuje do krvného obehu.

Tvorí enzýmy, ktoré ovplyvňujú imunitný systém v boji s infekciami a hormóny, ktoré stimulujú činnosť ďalších orgánov. Takisto sa podieľa na tvorbe žlče nevyhnutnej na trávenie, ktorou vylučuje nadbytočné látky.

A, samozrejme, jej najdôležitejšia funkcia, detoxikácia organizmu. Pôsobí ako akýsi filter, ktorý spracováva látky vznikajúce v tele a zároveň odčerpáva škodlivé látky. Aj preto je dôležité chrániť ju.

Ochorenia pečene

Ochorenia pečene vznikajú z rôznych príčin. Môže ísť o infekciu, poranenie, autoimunitné procesy, ale aj o poškodenie liekmi či toxínmi. Tieto ochorenia môžu poškodiť jej vitálne funkcie, prípadne môžu viesť k nahromadeniu škodlivín.

Najčastejšie ochorenia pečene:

  • žltačka (hepatitída)
  • stukovatenie pečene (steatóza)
  • cirhóza pečene
  • rakovina pečene
  • genetické ochorenia pečene

Žltačka (hepatitída)

Pri žltačke existujú dve hlavné formy. Pri rýchlom rozvoji zápalu sa hovorí o akútnej hepatitíde a pri pomalom rozvoji zápalu zase o chronickej hepatitíde. Najčastejšie je spôsobená infekciou, a to vírusmi hepatitídy A, B, C, D, E a G.

  • Hepatitída A je častá u detí a šíri sa infikovanou vodou alebo potravou, pričom u nich často ani nevieme, že boli infikované.
  • Hepatitída B je najčastejšou príčinou akútnej vírusovej hepatitídy v Európe a aj v ďalších častiach sveta. Prenáša sa krvou, pohlavným stykom alebo z matky na dieťa.
  • Hepatitída C sa takisto šíri kontaminovanou krvou, zväčša spoločným používaním ihiel u narkomanov, prípadne pri použití kontaminovaných nástrojov na piercing či tetovanie.
  • Hepatitídy D, E a G sú vzácne. Hepatitída E sa prenáša fekálno-orálnou cestou, D krvou a pohlavným stykom a G sa môže nachádzať v zariadeniach so slabou hygienou.

Stukovatenie pečene (steatóza)

Najčastejšou príčinou steatózy pečene je nadmerná konzumácia alkoholu. Ide o ochorenie, pri ktorom dochádza k zväčšeniu pečene, jej bolestivosti a k abnormálnym funkciám. Existuje aj nealkoholová steatóza pečene, ku ktorej dochádza následkom chronickej hepatitídy po vírusových zápaloch pečene.

Cirhóza pečene

Pri chronickom poškodzovaní pečene môže dôjsť až k cirhóze. Cirhóza pečene sa prejavuje zjazvením a odumieraním pečeňových buniek, pričom ide o nezvratné poškodenie. V skorých štádiách nemá takmer žiadne príznaky, no neskôr sa môže objaviť atrofia svalov, krvácanie do brucha, zväčšenie brušnej dutiny či modriny.

Rakovina pečene

Rakovina pečene môže vzniknúť viacerými spôsobmi. Väčšinou vzniká nádorové ochorenie v inej časti tela, pričom neskôr začne metastázovať aj do pečene. Inokedy vzniká priamo v pečeni, a to následkom hepatitídy alebo cirhózy pečene. Aj preto by sa pacienti s chronickou hepatitídou alebo cirhózou pečene mali pravidelne sledovať.

Genetické ochorenia pečene

Najčastejšie genetické ochorenie pečene sa nazýva hemochromatóza. Vzniká nadmerným ukladaním železa a postihuje najmä dospelých. Existujú však aj ochorenia, ktoré postihujú deti.

Genetické ochorenia pečene sú spôsobené prevažne chýbajúcim enzýmom či bielkovinou. To vedie k nadmernému hromadeniu určitých látok v pečeni, čo má následne za následok jej poškodzovanie.

Prejavy ochorenia pečene

Ako sme spomenuli, niektoré ochorenia pečene majú zo začiatku nebadateľné prejavy. Aj preto je vhodné pozorne jej načúvať a v prípade potreby sa obrátiť na odborníkov.

Najčastejšie prejavy pri ochoreniach pečene:

  • zmeny na koži – precitlivelá pokožka so sklonom k svrbeniu, zmena farby, žltkastý odtieň pokožky, prstov a nechtov
  • chronická únava – malátnosť, pocity extrémnej slabosti
  • bolesti brucha a podbruška – kŕče sprevádzané tlakom v bruchu, pocity nafúknutia
  • zmeny pri vylučovaní – zmena stolice, tmavý moč

Tieto ochorenia nemusia v každom prípade predstavovať ochorenie pečene. Ak však máte pocit, že na vás sedí väčšina príznakov a necítite sa najlepšie, je vhodné obrátiť sa na odborníkov a dať sa pre istotu vyšetriť.

Pomôžte si prírodnou cestou

Či už máte problémy s pečeňou, alebo sa im chcete vyvarovať, v každom prípade máte viacero možností, ako si pomôcť. Účinnou a zároveň jednoduchou cestou, ako svojej pečeni pomôcť, je jej očista a regenerácia pestrecom.

Pestrec mariánsky na regeneráciu pečene

Pestrec mariánsky je bylinka, ktorá je naozaj silným antioxidantom s výbornými účinkami. Obsahuje množstvo aktívnych látok, bioflavonoidov, ktoré tvoria významnú látku, silymarín. Vďaka tejto látke má pestrec výbornú detoxikačnú a regeneračnú schopnosť, ktorá pečene naozaj prospieva.

Ako užívať pestrec

Najlepšie urobíte, ak budete pestrec užívať v jeho drvenej forme. Obsahuje tak totiž najvyššie množstvo silymarínu a takisto pôsobí očistne na vašu tráviacu sústavu. Užívanie v tejto forme vám totiž jemne prečistí aj steny čriev.

Ak chcete čas detoxikácie a regenerácie znížiť približne o polovicu, užívajte pestrec mariánsky spolu s egyptským kmínom. Egyptský čierny kmín, inak zvaný aj černucha, má takisto výborné detoxikačné účinky, čím zvyšuje účinok pestreca.

Pri pestreci v drvenej forme je najlepšie dať si do úst jednu čajovú lyžičku a následne ju zapiť dostatočným množstvom vody.

Správnou životosprávou k zdravej pečeni

Chráňte si svoju pečeň prirodzeným spôsobom, pravidelne sa hýbte a vytvorte si správne stravovacie návyky. Väčšina zo spomínaných ochorení pečene nie sú nezvratné, no vždy je lepšie v predstihu im predchádzať, ako ich následne liečiť.

Back To Top