Pečeň je dôležitý orgán, ktorý má nenahraditeľné funkcie. Aj preto sa o ňom veľa hovorí.…
Máte problémy s pečeňou a potrebujete ju zregenerovať ? Jej zdravie závisí najmä na vás a vašich stravovacích návykoch. Či už pociťujete problémy s pečeňou, prípadne jej chcete dopriať preventívnu starostlivosť, čítajte ďalej. Povieme si o tom, akým potravinám by ste sa pri regenerácii mali vyhýbať a naopak, ktoré potraviny sú pre vás v tomto období vhodné.
Regenerácia pečene – kedy je potrebná?
Ako sa hovorí, pečeň nebolí. Aj preto prvotné príznaky mnohí podceňujeme, čo môže mať za následok neskorú diagnózu a s tým spojené nepríjemnosti ako napríklad dlhšia liečba. O neodvrátiteľných následkoch sa ani baviť nebudeme. Tento článok vás totiž nemá vystrašiť, ale ponúknuť riešenie, najlepšie vo forme prevencie.
Poškodená pečeň
Mnoho ľudí má problémy s pečeňou kvôli nadmernému užívaniu alkoholu. O regenerácii pečene po poškodení alkoholom sme si už povedali, je tu však viacero prípadov, kedy vám telo signalizuje, že sa s pečeňou niečo deje.
Medzi časté signály pri problémoch s pečeňou patrí:
- zväčšovanie brucha
- nadúvanie
- zápcha
- únava
- nechuť do jedla
- tlak pod rebrami na pravej strane
- zožltnutie pokožky
- slabosť
- malátnosť
- a mnohé ďalšie
TIP: Pozrite si náš článok Ochorenia pečene a ich príznaky.
Akým potravinám sa vyhýbať?
Ak vás teda trápia vyššie uvedené príznaky, môžete mať problémy s pečeňou. V takom prípade je vhodné navštíviť lekára a prípadnú diagnózu potvrdiť krvnými testami. Každopádne už len pri miernych náznakoch poruchy pečene, prípadne pri prevencii, je vhodné vyhýbať sa nasledovným potravinám.
Nevhodné potraviny
- tučné mäso a údeniny
- údené ryby
- plesnivé a zrejúce syry
- čerstvé pečivo, kysnuté a lístkové cesto, koláče
- vajcia, majonéza a tatárska omáčka
- nezdravé tuky
- sójová omáčka, ocot, chilli a všeobecne ostré korenie
- alkohol a sladené nápoje
To najlepšie, čo pre svoju pečeň môžete urobiť, je obmedziť vyššie uvedené potraviny, pod ktoré spadajú aj rôzne polotovary či konzervované jedlá. Samozrejmosťou je aj dávať si pozor na príjem liekov, nakoľko množstvo z nich pečeň poškodzuje. Vyhýbajte sa preto ich nadmernému užívaniu.
Čo sa pri tzv. pečeňovej diéte môže konzumovať?
Pečeňová diéta napomáha správnej funkcii a očiste pečene. Medzi jedlá a potraviny, ktoré sú pri problémoch s pečeňou vhodné, prípadne aj žiadané, patrí:
- kvalitné mäso a ryby
- zdravé tuky
- nízkotučné mliečne výrobky
- staršie pečivo a nekysnuté cesto
- ovocie a zelenina
Ďalšie tipy pre zdravšiu pečeň
- vynechajte z jedálnička potraviny s vysokým obsahom tuku, cukru a soli
- vyhýbajte sa vyprážaným jedlám a rýchlemu občerstveniu
- alkohol konzumujte len výnimočne
- dôležitá je pestrá a vyvážená strava
- nezabudnite ani na dostatočný pitný režim
- pomôžte si prírodnou cestou, Pestrecom mariánskym
Náš tip – Pestrec mariánsky
Pri problémoch s pečeňou, ale aj pri jej prevencii, odporúčame prírodnú cestu očisty pečene. Najvhodnejšou voľbou je pritom užívanie Pestreca mariánskeho, ktorý je vďaka jeho obsahu silymarínu naozaj účinný.
Pečeň čistí, regeneruje jeho bunky, podporuje tvorbu a následnú distribúciu žlče a takisto vplýva pozitívne aj na hladinu cholesterolu a cukru v krvi.
Užívanie Pestreca
Aby ste na sebe spozorovali jeho účinky, najvhodnejšie je spraviť si tzv. pestrecovú kúru. Užíva sa pri nej polievková lyžica drveného Pestreca dvakrát denne, najlepšie nalačno. Najúčinnejšie je jednu dávku presunúť navečer, tesne pred spaním.
Kombinácia Pestreca s Černuchou
Čierny kmín alebo Černucha je ďalšou bylinkou, ktorou si môžete dopomôcť k zdravšej pečeni. Práve kombináciou Pestreca a Čierneho kmínu sa vám môže doba regenerácie pečene skrátiť aj o polovicu.
Pri užívaní Pestreca a Černuchy si vždy nechajte odstup aspoň 30 minút.
Koľko trvá Pestrecová kúra?
Za akú dobu pocítite prvé výsledky? Približne už týždeň až desať dní od začiatku užívania Pestreca sa vám dokáže upraviť trávenie a spravidelniť vylučovanie. Po približne troch týždňoch vás prestane toľko trápiť únava, nevoľnosť či zápalové procesy. Po piatich týždňoch môžete badať zmeny na tvári a očiach a takisto sa jeho účinok prejaví na vašich pečeňových testoch.
Ak budete v kúre pokračovať, po dvoch mesiacoch sa budete nielen lepšie cítiť, ale budete aj lepšie vyzerať. Pri poškodení pečene sa k relatívne zdravej pečeni, samozrejme podľa typu ochorenia a ďalších faktorov, dostanete približne po troch mesiacoch užívania.
TIP: Samotná pestrecová kúra je vhodná aj pri chudnutí. Nemusíte pritom ani nejak výraznejšie obmedzovať svoj jedálniček.
Regenerujte prírodnou cestou
Aby ste dopriali pečeni potrebnú regeneráciu a nezaťažili iné orgány, je vhodné vydať sa prírodnou cestou a postupným obmieňaním nevhodných potravín za tie vhodné. Veríme, že vám Pestrecová kúra a úprava jedálnička pomôžu na ceste za zdravou pečeňou a kvalitnejšou životosprávou.