Skip to content

Nie je Pestrec ako Pestrec. Pri jeho kúpe môžete naraziť na rôzne cenové rozmedzia, ktoré môžu, ale aj nemusia vypovedať o jeho kvalite. Okrem toho tu je však viacero ďalších faktorov, na ktoré by ste sa pri výbere Pestreca mali zamerať. Poďme sa pozrieť, ako si kúpiť taký, ktorý vám naozaj pomôže.

Dôležitosť odrody

Pri Pestreci sa môžete stretnúť s rôznymi odrodami. Niektoré sú určené na prípravu čaju či lisovanie za studena a iné na priamu konzumáciu. Tie s vyšším obsahom oleja sa používajú na lisovanie, no obsahujú menšie množstvo flavonoidov, teda nášho obľúbeného silymarínu.

Odroda, ktorá sa používa na priame užívanie a ktorá obsahuje dostatočné množstvo silymarínu, sa nazýva strieborný bodliak. Pri kúpe Pestreca si teda všímajte aj jeho odrodu.

Vysoká cena nemusí byť znakom vysokej kvality

Ako je to s cenami Pestreca mariánskeho? Cena Pestreca sa pohybuje od 8 eur na 1 kilogram. V tomto prípade však treba poznamenať, že tie najlacnejšie odrody sa pestujú najmä na výrobu výživových doplnkov pre zvieratá, napríklad pre kone, či dokonca aj na výrobu granúl pre psov, mačky a ďalšie domáce zvieratá.

Celkovo si pri ponuke v obchode či na internete treba všímať najmä cenu za gramáž, nakoľko sa od seba rôzne balenia líšia. Takisto záleží na tom, či ide o Pestrec určený na priame užívanie, prípadne ide o čajovú zmes.

Takisto netreba hneď siahnuť po tých najdrahších výrobkoch. Cena sa totiž nie vždy rovná kvalite. Aj preto si vždy pozrite nielen cenu, ale aj odrodu, gramáž a formu Pestreca, o ktorej si ešte povieme.

Mletý, jemne mletý alebo drvený?

Kedysi ste mohli na pultoch nájsť mletý či jemne mletý Pestrec. Ako sme ale hľadali na Googli, ešte aj teraz na taký môžete naraziť. A pritom už pred pár rokmi sa zistilo, že Pestrec sa nesmie mlieť.

A prečo sa Pestrec nesmie mlieť? Pri mletí totiž vzniká teplo, pričom teplo nad 40°C ničí to najlepšie, čo Pestrec ponúka. Sú to flavonoidy, presnejšie látka zvaná silymarín, vďaka ktorej sa Pestrec podieľa na regenerácii pečene. Aj preto by sa Pestrec nemal dostať do kontaktu s alkoholom a ani s vysokými teplotami. Táto vzácna látka sa týmito vonkajšími vplyvmi totiž ničí.

Myslíme, že teraz už sami viete, ktorá forma Pestreca je najlepšia. Poďme si to ale zrekapitulovať.

Pestrec vo forme čajov, tinktúr, tabliet a olejov obsahuje len minimálne, ak vôbec nejaké množstvo flavonoidov. Je to kvôli jeho náchylnosti na vysoké teploty a znehodnocovanie sa pri kontakte s alkoholom.

Najlepšia forma Pestreca je teda drvený Pestrec

A prečo práve drvený? Prečo nie jemne mletý alebo mletý?
Na to, aby ste z neho mali čo najviac, treba dbať na jeho správnu prípravu. Flavonoidy, vďaka ktorým je Pestrec taký užitočný, sa nachádzajú v jeho tvrdej šupke. Mletím však vzniká teplo, ktoré flavonoidy ničí. Práve preto je najlepší a najúčinnejší práve v drvenom stave.

Mletý a drvený pestrec

Drvený Pestrec je najlepší

Drvením sa flavonoidy, ktoré sa nachádzajú v šupke, nepoškodia, a tak nám môžu pomáhať v plnej sile. Aj preto na našej stránke nájdete iba drvený Pestrec, ktorý vám pomôže nielen pri regenerácii pečene, ale takisto pri procese trávenia.

Užívanie drveného Pestreca

V drvenej forme obsahuje Pestrec najvyššie množstvo silymarínu. Navyše, vďaka drvenej forme vám jeho užívanie jemne prečistí aj steny čriev. Na vašu tráviacu sústavu tak bude mať ako bonus aj očistný účinok.

A ako ho je najlepšie užívať? V tejto drvenej podobe si jednoducho dáte jednu polievkovú lyžicu drveného Pestreca do úst a následne stačí zapiť dostatočným množstvom vody.

Takto z neho dostanete najviac účinných látok, ktoré vám pomôžu v mnoha ohľadoch. 🙂

Pozor na falošné produkty

Už v minulosti začal istý predajca ponúkať Pestrec mariánsky vo forme jemne mletého Pestreca. To bolo ešte v roku 2015. Časom (v r. 2016) si vďaka osvete, ktorú robíme, uvedomili, že Pestrec sa nesmie mlieť a teda zmenili popis na obale na “drvený”. Obsah vo vrecku však ostal taký istý – jemne mletý. Zmenil sa len popis na obale. A práve to je dôležitý detail, ktorý si málokto všimne.

Back To Top